Publikációk

A fogatlovak patkolása

lazarz250Mire kell különösen odafigyelni, mitől különleges, mitől más a fogatlovak patkolása, mint a más szakágakban dolgozó lovaké?

Tovább a teljes cikkre: A fogatlovak patkolása >>

Patkó helyett mezítláb?

patkolas-kormoles250Minden lótartó fejében megfordul a gondolat olykor-olykor, hogy felhagy lova patkoltatásával. Az okok igen különbözőek lehetnek: van, ahol a ló a tartásmód, a talajviszonyok, vagy a munkaterhelése miatt valóban nem igényli.

Tovább a teljes cikkre: Patkó helyett mezítláb? >>

A patkolókovács műhelye: ahol találkozik a múlt és a jelen

muhely250Régen volt… Vagy nem is olyan régen? Hazánkban még jó 30 éve is mindennapos volt, hogy a ló ment a patkolókovácshoz, hiszen elképzelhetetlen lett volna, hogy a kovács felpakolja a műhelyét, odaballagjon a lótartóhoz, és a helyszínen patkolja meg annak lovait.

Tovább a teljes cikkre:
A patkolókovács műhelye: ahol találkozik a múlt és a jelen >>

Bizalmi szakma a patkolókovácsoké

hucullab250Alapvetően a pataápolás, szaruszabályozás és a patkolás a lótartás mindennapi részét kell, hogy képezzék. Teljesen természetes, hogy időközönként hívjuk a patkolókovácsot, ne adj isten, jön magától az előre megbeszélt időben és elvégzi a munkáját. De mi van akkor, ha ez nem így jön össze, nem ennyire idilli a kép és döcögősen megy a szekér?

Tovább a teljes cikkre: Bizalmi szakma a patkolókovácsoké >>

Őszi-téli pataproblémák

osz2-2Hamarosan tényleg itt az ősz, jön a hideg, az eső és a , egyre rövidülnek a nappalok. A hobbi lótartók és lovasok is egyre kevesebb időt tudnak kedvencükkel foglalkozni. A lovak egy része ebben az időszakban sokkal többet tartózkodik az istállóban, illetve sáros, csúszós, felázott karámokban, mint tavasszal vagy nyáron. Nézzük, milyen hatása van a különböző …

Tovább a teljes cikkre: Őszi-téli pataproblémák >>

Az élő pata

elopata250Korábban már áttekintettük a ló mozgásához szükséges csontokat, inakat, izmokat és ízületeket. Láthattuk, hogy a lábvég mozgatásához két csoportra oszthatjuk az izmok, inak rendszerét az ujjnyújtó és az ujjhajlító feladatok ellátására.

Beszéljünk ezúttal a patáról!

Tovább a teljes cikkre: Az élő pata >>

Egy kis anatómia

pata250Sokan úgy tekintenek a patákra, mint egyszerű szarudarabokra. Nem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget nekik. Tudják, hogy néha kovácsot kell hívni, lemossák, esetleg bekenik patazsírral vagy olajjal, de itt véget is ér a tudás. Pedig a paták és ezzel együtt a lábvégek épsége, formája, szabályossága döntően befolyásolja lovunk teljesítményét, használhatóságát, komfortérzetét.

Tovább a teljes cikkre: Egy kis anatómia >>